deel4NL

For the English version click here!

Voor deel 3 klik hier!

Voor je verder gaat, mag ik je wat vragen? Wil je meer leren over ontwerpen, patroonschrijven of je eigen haakontwerp bedrijf runnen? 

Vind je deze gratis blog serie helemaal fantastisch en wil je je haakontwerp droom waar maken? Ik heb goed  nieuws voor je, want je kunt me nu ook volgen via mijn nieuwe account: Christina Crochet Coach. Hier vind je TOPKWALITEIT tips en adviezen, specifiek voor (beginnende) haakontwerpers! Zodat je je haakontwerpen naar een hoger niveau kan brengen <3 (Account is alleen in het engels)
Ik hou om de week een LIVE Instagram Q&A waar je al je haakontwerp vragen kunt stellen. En ik heb om de week een nieuwsbrief waar je de BESTE haakontwerp tips krijgt, Q&A updates en speciale aanbiedingen en kortingen!

Website: www.christinacrochetcoach.com
Nieuwsbrief: Meld je aan
Instagram: @Christinacrochetcoach
Facebook: Christina Crochet Coach

Intro

Ik kan niet geloven dat dit alweer het laatste deel is! Ik hoop dat je de informatie tot nu toe handig vindt en dat je diep in je eigen ontwerp zit 🙂 Deel je voortgang op social media met #ASOYcrochetsweater zodat we elkaar kunnen inspireren!

Aanpassen voor andere maten

Nu je eigen ontwerp en patroon klaar is, moet het nog ‘vertaald’ worden naar de andere maten, zodat het een patroon is die de meeste haaksters kunnen gebruiken. De aanpassingen zijn niet moeilijk, maar kost wel veel tijd, en ja sorry, meer berekeningen.

Kun je je nog herinneren dat ik je vroeg om alle aanpassingen voor overwijdte en onderwijdte op te schrijven? Deze gaan we nu op de andere maten toepassen!

  • Maak een tabel met alle maten die je wilt ‘vertalen’ vanuit je eigen patroon
  • Pas de overwijdte en onderwijdte toe op al deze maten
  • ‘vertaal’ deze maten naar steken en rijen, net zoals je voor je eigen maat hebt gedaan.

Het kan erg handig zijn om ook hiervoor excel te gebruiken. Dit kost wat tijd om op te zetten, maar daarna kun je makkelijk getallen aanpassen voor elke maat, zonder het iedere keer zelf te hoeven berekenen. Ook is het handig, omdat je dan alle getallen op 1 plek hebt en deze makkelijk kunt checken als er iets mis is.

Als je het patroon gaat schrijven, kun je voor elke maat een afzonderlijk patroon maken, maar je kunt natuurlijk ook het patroon voor alle maten samenvoegen, waarbij je de herhalingen in volgorde van maat aangeeft. Een voorbeeld hiervan zou dit zijn:

R1: 1 v in eerste v, *2l, volg v oversl, 1 v in volg v* herh tussen nog * * 5, (7, 7, 10, 12) keer.

Als je bijvoorbeeld een patroon maakt in maat XS tot XL, dan is de volgorde XS, (S, M, L, XL), dus het eerste nummer is voor XS, de tweede voor S, etc. Dit scheelt veel tijd en werk. Het nadeel is wel dat het patroon soms langer wordt als de instructies voor verschillende maten van elkaar afwijken waarbij je dit niet kan samenvoegen in een regel, dus het is aan jou om te beslissen wat je fijner vindt.

Dat is alles voor de maat aanpassingen eigenlijk!

Garenhoeveelheid berekenen 

Wanneer je alle verschillende maten hebt berekend, dan wil je natuurlijk ook berekenen hoeveel garen die maten gebruiken. Wanneer je bij hebt gehouden hoeveel garen je hebt gebruikt, dan is dit redelijk makkelijk om te doen.

Eerst moet je het totale oppervlak van je trui meten;

Afbeelding van Knitty.com 

  • Lijf: (breedte x 2 voor voor- en achterkant) x lengte
  • Bovenlijf: doe net alsof je een rechthoek ziet van het breedste en hoogste deel van het bovenlijf en berkenen (breedte x 2) x lengte met deze ‘verzonnen’ rechthoek
  • Mouwen: neem het (breedste deel van de mouw x 2) x de lengte van de mouw
  • Tel al deze nummers bij elkaar op om het totaal oppervlak te krijgen en doe dit voor elke maat.
  • Vergeet niet dat je trui in 3D is (net als jijzelf), dus een mouw die je opmeet als deze plat ligt is twee keer zo breed!

ratio’s berekenen;

tabel garen berekenen

Oppervlakte andere maat / oppervlakte eigen maat  = ratio andere maat 

ratio andere maat x garen hoeveelheid eigen maat = garen hoeveelheid voor andere maat 

  • De oppervlakte van jouw eigen trui is de basis met als factor; 1
  • Om alle andere ratio’s te berekenen dien je de oppervlakte van de andere maten te delen door je eigen maat. Bijvoorbeeld: Mijn trui heeft een oppervlakte van 1200 (maat M) en de oppervlakte van maat L is 1300. (1300(L) /1200 (M)=) 1,083. Dit nummer is de ratio voor maat L. Dit doe je voor elke maat.
  • Nu neem je het garen totaal wat je zelf hebt gebruikt en doe je dat keer de ratio van elke maat. Bijvoorbeeld: Ik heb 1400 meter garen gebruikt. De ratio voor L was 1,083, dus die maat gebruikt ongeveer (1400×1,083 =) 1516,7 meter garen. Je herhaalt dit voor elke maat en rond de getallen af zoals jij dat goed vindt.

Patroon testen

Nu je het hele patroon klaar hebt voor alle maten, is het tijd om deze te laten testen! Dit is erg belangrijk, omdat het patroon in de andere maten heel anders eruit kan zien dan jij had gedacht. Een tester kan aangeven dat de trui niet zo zit als bij jou en dan kun je nog wat aanpassen.

Er kunnen ook fouten in je patroon zitten, ook al heb je heel netjes gewerkt. Dit gebeurt!

Het is redelijk makkelijk om testers te vinden, want er zijn altijd wel mensen die je willen helpen. Er is een speciale groep op Ravelry waarop je een oproep kunt plaatsen en de test kan houden of je kunt natuurlijk je eigen blog of social media gebruiken.

Een paar tips gebaseerd op mijn eigen ervaring:

  • Vraag altijd twee keer zoveel testers dan je nodig hebt. Als je denkt dat je patroon getest moet worden door drie testers per maat, vraag 6 mensen! Er worden altijd wel mensen ziek, ze moeten stoppen door persoonlijke omstandigheden of ze stoppen gewoon uit het niets door andere redenen. Je denkt waarschijnlijk dat dit niet gaat gebeuren, maar ook al zijn de meeste testers echt welwillend om je te helpen, het leven kan zeker in de weg staan van hun en jouw doel.
  • Wees duidelijk in je communicatie. Het zal vaak voorkomen dat je de testers niet persoonlijk kent, dus verloopt de communicatie schriftelijk (via email, facebook, Ravelry, etc.). Dit betekent ook dat er nuance verloren gaat in wat je bedoeld en verwacht van je testers. Door van te voren de regels en verwachtingen aan te geven, voor je het patroon op stuurt, zorg je dat je elkaar beter begrijpt.
  • Zet een opmerking in je berichten dat testers de ontvangst moeten bevestigen binnen een bepaalde tijd. Dit klinkt misschien strikt, het is vaak wel nodig voor de meeste testers om een opmerking in je berichten te zetten zoals ‘reageer op deze email binnen 48 uur, waarmee je de ontvangst van de PDF bevestigd. Als ik niks van je hoor, ga ik ervan uit dat je niet meer mee doet.’ Helaas leven we in een tijd waarin we ontzettend veel berichten krijgen en het is niet langer de norm om op elk afzonderlijk bericht te reageren. Door een zin als deze op te nemen, weet je zeker dat de testers nog actief zijn in hun communicatie en de test.
  • Wees beleefd en dankbaar voor hun feedback. Dit klinkt erg logisch, maar zoals ik eerder al zei, als alle communicatie schriftelijk verloopt, kan dit zorgen dat de nuance wegvalt en daardoor kan je ‘kil’ overkomen. ‘Dank je wel’ zeggen en af en toe een smiley gebruiken, zorgt dat je overkomt als iemand die dankbaar en betrokken is, wat je natuurlijk ook bent! Het is ook nog eens een feit dat de meeste testers geen enkele compensatie krijgen voor hun tijd (behalve een gratis patroon), dus ik ben altijd dankbaar voor de tijd die ze vrijmaken om mijn patroon zoveel beter te maken!

Nu de serie aan zijn einde is, heb ik hier nog een paar enorm handige links die ik heb gebruikt voor mijn eigen trui (allemaal in Engels):

Ik hoop dat deze serie handig voor je is geweest! Ik kan niet wachten om al je nieuwe gehaakte truien te zien op social media! Gebruik de hashtag #ASOYcrochetsweater zodat ik jouw trui niet mis!

Voor je verder gaat, mag ik je wat vragen? Wil je meer leren over ontwerpen, patroonschrijven of je eigen haakontwerp bedrijf runnen? 

Vind je deze gratis blog serie helemaal fantastisch en wil je je haakontwerp droom waar maken? Ik heb goed  nieuws voor je, want je kunt me nu ook volgen via mijn nieuwe account: Christina Crochet Coach. Hier vind je TOPKWALITEIT tips en adviezen, specifiek voor (beginnende) haakontwerpers! Zodat je je haakontwerpen naar een hoger niveau kan brengen <3 (Account is alleen in het engels)
Ik hou om de week een LIVE Instagram Q&A waar je al je haakontwerp vragen kunt stellen. En ik heb om de week een nieuwsbrief waar je de BESTE haakontwerp tips krijgt, Q&A updates en speciale aanbiedingen en kortingen!

Website: www.christinacrochetcoach.com
Nieuwsbrief: Meld je aan
Instagram: @Christinacrochetcoach
Facebook: Christina Crochet Coach